Grammatik för vettskrämda (beta) – en interaktiv förberedande kurs i grammatik

GRAMMATIK FÖR VETTSKRÄMDA PÅ CANVAS.

Från och med oktober 2019 finns Grammatik för vettskrämda på Canvas. Alla studenter på GU kan delta. Klicka här!

Ska du gå en kurs som innehåller grammatik?

Här finner du resurser för att repetera de kunskaper om språkstruktur som du fått under grundskola och gymnasium. Du kan titta på en film och svara på interaktiva quiz som hör till just den film du tittat på. Om du går igenom alla filmer och alla quiz är du väl förberedd för ett kursmoment som handlar om grammatik.

Tanken med sidan är att du ska kunna titta på filmer och jobba med quiz när som helst och var som helst. Du kan ta fem, tio minuter medan du sitter på bussen, står i en kö eller väntar på någon. Du kan stanna filmerna och du kan göra ett quiz flera gånger om, tills du känner att du verkligen har förstått. 

Alla quiz går att nå direkt från denna sida. Om du vill gå med i aktiviteten för att få tillgång till fler resurser, klickar du på denna länk: Aktiviteter > Katalog. Där kan du – om du är student vid Institutionen för svenska språket – klicka på "Grammatik för vettskrämda".

(Om du sedan vill sluta vara deltagare klickar du på i-symbolen vid aktivitetens namn i Mina aktiviteter. Då hittar du en knapp där du kan avregistrera dig.)

 

Vad ska jag egentligen ha lärt mig i skolan?

Enligt grundskolans och gymnasiets styrdokument ska skolan ha gett dig kunskaper om bland annat:

Känner du att du redan kan allt om detta? Kolla igenom ett par av filmerna för säkerhets skull.

Övningarna

Om du känner att du inte helt klarar uppgifterna eller känner att du inte riktigt känner igen innehållet i filmerna, så är det ändå till hjälp för dig att titta på filmerna och göra övningarna. Det förbereder dig för det som ska komma. 

Om du inte minns något alls från dina grammatiklektioner i skolan vill du kanske först läsa på lite om de olika ordklasserna, t.ex. i en lärobok eller på nätet. En kursbok för universitetet som du kan använda medan du repeterar är: Stroh-Wollin, Ulla 1998. Koncentrerad nusvensk formlära och syntax. Lund: Studentlitteratur. Den har korta artiklar om varje term och den finns på universitets- och stadsbibliotek.

Börja gärna med de här testen: Ordklass eller satsdel? Vilken ordklass?

/Maia Andréasson

maia.andreasson@svenska.gu.seOrdklasser

Här är tre filmer om ordklasser. Det är inte en grundläggande genomgång t.ex. vad ett substantiv är, utan snarare en repetition av det man bör ha med sig från högstadium och gymnasium. 


Film 1: Grammatikakuten, ordklasser 1

Quiz, Grammatikakuten 1


Film 2: Grammatikakuten, ordklasser 2

 

Quiz, Grammatikakuten 2


Film 3: Grammatikakuten, adverb

Quiz: Grammatikakuten, adverbSatsdelar

Här är två enkla videor om satsdelar. Den första handlar om subjekt och predikat och den andra om objekt. Titta på filmerna och öva på att identifiera satsdelar genom att göra quizzen.

Film 1: Subjekt och predikat

Film 2: Objekt

Övningar: Subjekt, predikat, objekt

Öva på subjekt, predikat och objekt

(Om du vill titta på fler satsdelar så finns det två videor om Objekt och andra bundna bestämningar och Predikativ.)Satser, fraser och meningar

Fraser

Frasbegreppet är ofta något som glöms bort i skolan, så många kommer till universitetet utan att ha en aning om vad en fras egentligen är. En grundläggande kurs i språkstruktur eller grammatik på universitetet innehåller därför självklart undervisning om frasbegreppet, men det underlättar mycket för dig om du har ett hum om det redan innan. 

Övningar: Fraser

Öva på fraser 1

Öva på fraser 2

Öva på fraser 3


Satser och meningar

 Övningar: Grammatisk eller grafisk mening

Satser och meningar